Helppo, halpa ja herkullinen leipomus joka on tuunattavissa oman makuun sopivaksi. Tee taikina alkuillasta, siihen menee n 10 min, pistä aamulla uuniin ja NAM.
5 dl vehnä- tai sämpyläjauhoa
2 dl kaurahiutaleita
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
pieni ripaus sokeria (tai sitten ei, oman maun mukaan)
3 ½ - 4 dl vettä
Ja riippuen kaapin sisällöstä, sekaan vaikka kämmenellinen pellavarouhetta tai lesettä. Tai melkein ihan mitä vaan.
Sotke kaikki kuivat aineet keskenään kulhoon, kaada joukkoon reilun kädenlämpöiseksi (+42) lämmitetty vesi ja sekoita tasaiseksi sotkuksi ronskisti kauhalla tai käsin (älä vaivaa!).
Laita kulhon peitoksi kelmua tai jotain muuta tiivistä suojaa ja anna lepäillä vähintään puolen vuorokautta, 12-24 h.
Kippaa taikina kulhosta jauhotetulle pöydälle/leivinalustalle (ainiin, ota peitto pois päältä). Herättele taikinaa kääntelemällä ja pyörittelemällä sitä vähän (älä edelleenkään vaivaa). Nakkaa takaisin kulhoon tai anna olla tasolla ja kohota leivinliinan alla vähintään puoli tuntia.
Laita kannellinen valurautapata kylmään uuniin ja uuni päälle 225c. Taikinan kohottua ota pata uunista ulos.
Kumoa taikina pataan, kansi päälle ja uuniin puoleksi tunniksi, sitten kansi pois ja vielä vartin verran uunissa, kunnes pinta saa kauniin värin. Kippaa leipä padasta ja anna jäähtyä. Syö
Valmis leipä,tässä on perusohjeen lisäksi lisättynä kämmenellinen pellavasiemenrouhetta
Pataleipä padassaan
Taikinaa käännelty ja pyöräytetty, tämän jälkeen oli vielä puolen tunnin nokoset peiton alle ja sitten uuniin
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.